Scenario planning

Nudimo i edukaciju za procese strateškog planiranja u svrhu identifikacije mogućih smjerova razvoja organizacije te definiranja plana akcije primjenom metodologije Scenario planning.
Metodologija Scenario planning predstavlja izuzetno vrijedan alat za suočavanje i prihvaćanje kompleksnosti koju je nemoguće izbjeći, a da pri tom ne dovodi do njene redukcije. Temeljena na paradigmi da budućnost nije stabilna, izrada scenarija se ne bazira na vjerojatnosti i točnosti prognoza već na kvalitativnom razmišljanju donosioca odluka i menadžera. To je metoda koja omogućuje usavršavanje intuitivnog razmišljanja i znanja te povećava razumijevanje trenutnih promjena u okolini.

Metodologija izrade scenarija se definira kao discipliniran način razmišljanja o budućnosti, odnosno "alat za organizaciju percepcije različitih budućih zbivanja unutar kojih bi se mogle realizirati nečije odluke". Ona omogućuje prihvaćanje različitih opcija budućnosti koje bi se mogle dogoditi te pripremu za te različite mogućnosti. Scenariji se razvijaju za pitanja kojima želimo pridodati novu dimenziju znanja ili o kojima želimo donijeti odluku.

Inka Miškulin, Capta d.o.o.